UITZICHT: En waar zijn de toeschouwers? Doha kan Londen niet zijn

Tegelijkertijd is het een stap achteruit, omdat pelgrimstochten naar Doha-atletiek vrijwillig en bewust afstand deden van de opwindende sfeer in het uitverkochte stadion in Londen 2017 en vorig jaar op het Europees Kampioenschap in Berlijn.

Doha nodigt u uit voor “het grootste sportevenement van 2019”. De bezorgdheid over hoe waardig haar landschap zal worden, groeit echter.

“Target tickets zijn uitverkocht voor alle avonden,” zeggen de organisatoren.

Maar dat is te weinig.

De bovenste galerij van het Khalifa-stadion, met een totale capaciteit van 40.000 toeschouwers, is al bedekt met felgekleurde zeilen, met de vlaggen van de 209 deelnemende landen.Atletiek is vertrokken in Qatar, waar het ondanks de jaarlijkse Diamond League-bijeenkomst geen wortels heeft.

Laat ons niet verbazen dat vorige week slechts 50.000 tickets werden verkocht voor tien dagen van het kampioenschap, hoewel hun prijs begon bij 60 Qatar rials, of minder dan 400 kronen.

De organisatoren hebben zich nu ten doel gesteld om ten minste de helft van de onbedekte delen van de tribunes te vullen. Daarom zouden volgens bronnen in de Britse Guardian naar verluidt (hoewel de organisatoren het ontkennen) gratis kaartjes geven aan migranten die hier als arbeiders werken, evenals aan lokale kinderen.Dit is waar Sebastian Coe, hoofd van de IAAF Athletic Association, positief over kan zeggen: “Net zoals we de volgende generaties kunnen inspireren.”

Rich Qatar heeft wereldkampioenschappen handbal en wielrennen gewonnen, na atletiek, in 2022 voetbal. Zelfs de rijke sportfederaties zullen altijd lucratief zijn voor de financiële krachten van de oliemacht.

Dit is de realiteit van de hedendaagse sportwereld.

Maar zelfs als we instappen en de afwezigheid van fans in het stadion negeren, kunnen we de sportieve zucht van experimenteren met de eerste niet weerstaan Het schiereiland moest de timing voor de IAAF verbeteren – en voor nog een jaar.De extreem late termijn, gedwongen door het klimaat, schaadt het hele schema van het pre-Olympische seizoen en bereidt zich daarom voor op het belangrijkste Olympische seizoen, dat normaal gesproken zou beginnen met atleten in oktober.

Misschien zal Qatar op zijn minst technologische innovaties goedmaken, die ultramoderne en aantrekkelijke beheersing belooft. Is het slechts 37 graden?Het stadion is al kunstmatig voorzien van airconditioning tot vierentwintig.

Geavanceerde camera’s ingebouwd in de blokken zijn bedoeld om de tv-kijkers een gedetailleerd beeld te geven van wat er in het gezicht van de atleet gebeurt in de honderdste seconde voor en onmiddellijk na het startschot.

Volgens Coe zullen tot een miljard kijkers van schermen in de 160 uitzendlanden van de wereld eerst denkbeeldig zitten.