Bechovice, vol. Zemaník

De startlijst van de herenrace belooft een interessant duel tussen Vít Pavlišta en Jakub Zemaník. Pavlišta verdedigt het zilver van vorig jaar, toen hij alleen bezweek voor Jiří Homoláč, die de start van dit jaar zal missen. Hetzelfde edelmetaal is van de Liberec-hardloper uit 2015 en het volgende seizoen won hij voor brons. Goud wacht nog steeds op Běchovice.

“Vorig jaar was ik behoorlijk succesvol in Bechovice, dus we zullen zien hoe het dit jaar zal zijn. Het programma van september was behoorlijk veeleisend vanuit racistisch oogpunt en Běchovice rondt het af. Daarna zal ik me voorbereiden op het World Mountain Marathon Championship, ‘zei hij.

Traditioneel doet Jakub Zemanik het goed in Bechovice. In 2015 won hij meteen voor kampioenschapsgoud bij zijn mannenpremière.Een jaar later was hij zilver en in het seizoen 2017 herhaalde hij zijn twee jaar oude gouden succes. Hij begon vorig jaar niet, maar dit jaar heeft hij misschien weer heel hoge ambities.

“Ik ga naar Běchovice vanuit het kamp in de Tatra. Ik heb slechts twee weken serieuze training, dus ik verwacht geen wonder, maar ik wil absoluut vechten voor de hoogste niveaus. Ik begin voor de vijfde keer in Běchovice. Ik kijk uit naar de misdadiger. Ik ben gezond en voel me goed, ‘zegt hij.

In de categorie vrouwen staat slechts één van de medaillewinnaars van vorig jaar aan de startlijn. Zij is Adéla Stránská, die een jaar geleden een zilveren medaille won voor de winnende Kristýna Dvořáková. Op het podium ontbrak zelfs in 2017, toen ze haar brons hing.Tereza Hrochová, de dertiende halve marathonloper van de Universiade in Napels, of de deelnemer van het Europees Kampioenschap Onder 22 in Gävle Aneta Chlebiková, wil haar weg naar de première titel vinden.

Uit de geschiedenis

De meest succesvolle verzamelaar van de top tien kampioenschappen ooit is Luboš Tesáček met zes gouden medailles. Wat betreft het totale aantal verkregen edelmetalen, deze statistiek wordt geregeerd door Ivan Uvizl, die er tien won in Běchovice.De auteur van de snelste tijd in dit Tsjechische kampioenschap is Vlastimil Zwiefelhofer, die om 28:35 het moeilijke parcours aflegde.

De meest succesvolle Tsjechische vrouw in Běchovice is Petra Kamínková, die twaalf kampioenstitels heeft en achttien keer op het podium is geklommen. Het record van het kampioenschap is lang niet zo oud als bij mannen. De winnaar is Eva Vrabcová, toen ze in 2015 deze race om 33:27 duidelijk domineerde.

Vorig jaar veroverde Jiří Homoláč de titel onder mannen in dertig minuten.Op het podium werd hij vergezeld door zilveren Vít Pavlišta en bronzen Viktor Šinágl.

Kristyna Dvorakova won de soevereine triomf onder vrouwen en werd met haar winnende tijd van 34:46 de zevende snelste Tsjechische racer in de geschiedenis van Bechovice. Adéla Stránská pakte zilver en Barbora Jíšová verheugde zich in brons.

De 123e Bechovice – Praag Road Race begint op zondag 29 september om 11.30 uur.